Nr011 Edinburghs hemliga trädgårdar

 

Leith, hamnstadsdelen i Edinburgh,  fostrar ett nytt släkte som kallar sig “the Crofters”. De sluter upp för att hitta gömda gårdar att odla sina egna grödor på i den tätt befolkade stadsdelen!  Domi, Tellus Think Tank, 2016-01-28

Vackra Edinburgh

De flesta som besöker den skottska huvudstaden Edinburgh älskar stan. Det gör även dess invånare och på plats i Edinburgh är det lätt att se varför!

Vackra Edinburgh! Foto: AnnVixen
Vackra Edinburgh! Foto: AnnVixen

Staden, som är fylld av sandstensbyggnader, ligger precis söder om floden Forth. Citykärnan är byggd både på och emellan hisnande, vackra klippor så som klippan Athur’s seat och klippan som Edinburgh Castle klänger sig fast på.

LÄS OM TELLUS THINK TANK…

Den livliga staden, med närhet till både havet och den fantastiska skottska naturen, har runt en halvmiljon invånare, medan stor-Edinburgh stoltserar med cirka 1.3 miljoner invånare.

Detta är mitt tredje besök till Edinburgh, eller “Din Eidyn” som var stadens britt-celtiska namn före

Strilande regn på Princess Street, Edinburgh. Foto: AnnVixen
Strilande regn på Princess Street, Edinburgh. Foto: AnnVixen

intåg av både engelska och germanska språkinflytanden, är vädermässigt det värsta! Dagen bjuder på ömsom strilande och ömsom forsande regn. Jag är dyngsur om tårna!  

Vi får dessutom vara med om äventyr då bussresan från Queensferry, in till centrala Edinburgh, tar oväntat lång tid på grund att man funnit en bomb vid brobygget över floden. Edinburgh City Council har därför stängt av en del vägar. Bomben är tydligen en rest från andra världskriget!

Stadsdelen Leith

Leith Walk under de svåra åren. Bilden kommer från Leith Walk Exhibition, Oktober 2015.
Leith Walk under de svåra åren. Bilden kommer från Leith Walk Exhibition, Oktober 2015.

Jag hade inte behövt oroa mig då vår fantastiska värdinna och guide, Edna, lotsar oss till staden och hamnstadsdelen Leith i god tid inför intervjun. Den tätt bebyggda och befolkade stadsdelen ligger precis norr om Edinburghs stadskärna.

Under andra världskriget började fartygstransporterna att minska och slog undan fötterna på ekonomin i Leith. Stadsdelen blev snart ett fattigt och nedgånget område där det florerade misär, droger och prostitution.

Under 2010-talet genomförde Edinburgh City Council dock en ordentlig renovering och uppryckning av området. Kajen har nu förvandlats till ett charmigt restaurang- och pubområde som attraherar så väl turister och Edinburghs invånare. Medelinkomsten i stadsdelen har dessutom återhämtat sig och närmar sig en skälig nivå.

Leiths drottningar och “Crops in Pots”

På 1500-talet var Leith hem först till den skottska regenten, Mary of Guise, och senare till hennes dotter Mary, Queen of Scots och idag har vi nöjet att få träffa drottningen av de hemliga trädgårdarna i Leith, Evie Murray!

Evie Murray är grundare till Leith Community Crops in Pots, en urban odlingsorganisation, eller

Låt humlorna leva! Bild: Leith Community Crops in Pots.
Låt humlorna leva! Bild: Leith Community Crops in Pots.

stadsodlingsorganisation för den som föredrar det. Fritt översatt betyder namnet ungefär:  “Stadsdelen Leiths odlingar i krukor”. Organisation har dock mer på agendan än så och uppmuntrar Leithborna att starta egna urbana odlingar, gärna både bestående av både blommor och grönsaker.

Crops in Pots uppmuntrar odling av just blommor då de är viktiga för stadshumlornas välmående! Crops in Pots övergripande målsättning är att förbättra hälsan för både individer och för samhällsgemenskapen i stadsdelen Leith.

Crops in Pots, hur det började!

Livet var en evig kamp för Evie Murray. Hon var ensamstående mamma till fyra barn och blev plötsligt ombedd att ta hand om, och hjälpa, två unga och väldigt traumatiserade barn. Hon kände själv att hon inte var nöjd med förutsättningarna hon hade att erbjuda barnen. De lekområden som var tillgängliga bestod av små, grå och tråkiga bakgårdar byggda i betong och inklämda mellan husen i den trånga stadsdelen.

Den mat som hon hittade i affärerna var den vanliga plastinpackade odlade industrimaten, ofta med ursprungsorten tusentals mil bort i andra världsdelar. Detta i kombination med medias rapporter om bankkriser, bekämpningsmedel i maten och den omfattande humledöden fick henne att fundera på meningen med allt.

Vackra rödbets- och grönkålsplantor! Foto: AnnVixen
Vackra rödbets- och grönkålsplantor! Foto: AnnVixen

-Nej, protesterade Evie Murray, nu får någon göra nått nyttigt och hälsosamt istället! och hennes motreaktion blev att anlägga familjens urbana odling i den egna bakgården.

Evies tonåriga barn erbjöd sig att ta hand om de fyra yngre barnen medan hon lade grunden till trädgården. Hon blev snart helt betuttad i odlingarna och hennes tankar kretsade ständigt kring jordkvaliteten, att plantera de rätta grödorna, vilka blommor som skulle vara välgörande för humlorna och hur hon på bästa sätt skulle kunna erbjuda sin familj nyttiga, hemodlade grönsaker från den egna odlingen.

Evies barn älskade att delta i alla aktiviteter kring odlingen och familjen började dyka upp

Invånarna tar hand om varandra i stadsdelen Leith! Foto: AnnVixen
Invånarna tar hand om varandra i stadsdelen Leith! Foto: AnnVixen

storleende vid lämningen på skolan på morgonen, i både stövlar och åkandes i familjens skottkärra. Detta i sin tur drog till sig uppmärksamhet från både lärare och andra föräldrar som undrade om de fick vara med på ett hörn!

Evie Murray startade ursprungligen Crops in Pots som en välgörenhetsorganisation och började odla grönsaker hos Stanwell Nursery, en lokal förskola, med syftet att ge förskolebarnen en möjlighet att känslomässig knyta an till naturen i deras nya gröna och sköna bakgård.

Ett förvånande stor andel av barnen hade inte en aning om matens ursprung och ett vanligt svar på frågan varifrån maten kom kunde lyda “från affären”. I början tyckte också barnen att de personer som hjälpte dem med att odla grönsaker på förskolegården var “som magiker”!

-Barnen hade initialt ingen koppling till vare sig naturen eller odlingar, berättar Evie Murray, men deras odlingsaktiviteter smittade av sig och snart anslöt snart även barnens föräldrar och ryktet om de urbana odlingarna spred sig runt stadsdelen!

Crops in Pots idag

En av de hemliga trädgårdarna i Leith! Foto: AnnVixen
En av de hemliga trädgårdarna i Leith! Foto: AnnVixen

Idag stödjer Crops in Pots ett flertal olika gömda trädgårdar bland bakgårdarna i Leith. Förbipasserande på gatan skulle aldrig kunna gissa vilka oaser som ligger bakom de äldre, tätt stående sandstenshusen.

De hemliga bakgårdarna är fyllda med grönsaker som grönkål, morötter och blommor av alla slag och de bistår med ren levnadsglädje för både stadens humlor och invånare!

Rödbetor och grönkål! Foto: AnnVixen
Rödbetor och grönkål! Foto: AnnVixen

Evies hobby förvandlades till ett heltidsarbete och Crops in Pots fick ett omfattande bidrag från Edinburgh stad för att anställda fyra personer att bistå i trädgårdsarbetet och för att utbilda både förskole- och skolbarn i Leith. Lektionerna täcker idag både den globala uppvärmningen och klimatförändringar samt lär barnen hantera sina egna odlingar.

Organisationen fick även nyligen tillgång till 8000 m² central mark i Leith Links Park. Den stora jordlotten kallas för “The Croft”! Evie håller upp en knippa med en ansenlig mängd nycklar som går till alla Crops in Pots trädgårdsanläggningar runt om Leith, den börjar bli tung!

Hur stort är invånarnas engagemang i Crops in Pots?

-Plötsligt hade hundratals människor engagerat sig i att odla sin egen mat på sporadiska platser över hela Leith, säger Evie Murray.

Evie med nycklarna till "The Community Croft" och de hemliga trädgårdarna i Leith. Foto: AnnVixen
Evie med nycklarna till “The Community Croft” och de hemliga trädgårdarna i Leith. Foto: AnnVixen

Det verkade som att alla deltagare hade liknande drivkrafter som tex att de ville ta aktiv del i samhällsgemenskapen, viljan att få odla och äta nyttig mat både för egen och barnens räkning, en vilja att tillhandahålla blommor för att få behålla humlorna, en vilja att ge barnen en chans att koppla till naturen och att ge dem nyttigare lekplatser utomhus och möjligheten att få leka fritt utan att ständigt hårt kontrolleras av vuxna, som barn i städer annars dessvärre är väldigt vana vid.  

-Efter en odlingseftermiddag på “The Croft” har de vuxna haft tid att arbeta sida vid sida, utomhus och lära känna andra i grannskapet. Barnen lämnar ofta parken glada, trötta och täckta i lera efter en lång fri utomhuslek med andra barn, utan att behövt vara minutiöst kontrollerade av vuxna, ler Evie Murray.

Den urbana odlingseffekten i samhällsgemenskapen i Leith

Evie berättar om det växande “släktet” i Leith, som kallar sig ”Crofters”. De träffas och jobbar  med odlingarna på the Croft eller i olika bakgårdar, väldigt inspirerade av gemenskapen och den gemensamma hobbyn!

Några av "The Crofters", Julie och Donald, som trots regnet arbetar i "The Croft" i Leith Links Park! Foto: AnnVixen
Några av “The Crofters”, Julie och Donald, som trots regnet arbetar i “The Croft” i Leith Links Park! Foto: AnnVixen

Människorna i Leith har börjat återkoppla till naturen. De flesta i Storbritannien kastar så mycket som 50% av sin mat men i Leith har mätningar visat en omfattande minskning av matslöseri, dessutom har det dykt upp ett flertal komposter i stadsdelen!

Lite senare guidar Eric Swanepoel, ansvarig för administration och policy på Crops in Pots, mig i de hemliga trädgårdarna i Leith.

Eric Swanepoel berättar att inte bara har invånarna i Leith kommit närmare naturen men att det har blivit en tydlig skillnad i umgängesmönstret, speciellt  efter att den större odlingsmarken

Eric visar hur en urban odling kan lyfta en bakgård i betong. Foto: AnnVixen
Eric visar hur en urban odling kan lyfta en bakgård i betong. Foto: AnnVixen

i parken blivit tillgänglig. Tidigare kände sällan invånarna igen varandra och hälsade därför inte heller på varandra även fast de kunde ha bott på samma gata i tiotals år! Odlingsaktiviteterna på the Croft har bidragit till många nya band mellan invånarna. Helt plötsligt hör man om grannar som blivit vänner och planerar att grilla ihop under helgen och dessutom diskuterar de andra roliga saker som de kan göra tillsammans!

Dessutom kommer barnen i Leith närmare naturen, lär sig mer om matens ursprung och de har fått ett liv med mycket och hälsosam fri lek utomhus!

Hur ser framtiden ut för Crops in Pots?

Crops in Pots har satt nya mål och siktar nu på att bli sociala entreprenörer när de även startar ett café, ett fröhotell och en plantskola, för att nämna några idéer. De vill fortsätta arbeta, på ett holistiskt sätt, för ett fortsatt ökat välmående av befolkningen och samhällsgemenskapen i stadsdelen Leith!

Evie Murray säger att: "Det är inte hållbart om det inte samtidigt är roligt!" Foto: AnnVixen
Evie Murray säger att: “Det är inte hållbart om det inte samtidigt är roligt!” Foto: AnnVixen

Crops in Pots använder sig ofta av frasen: “Peas, Love and Bumble Bees” och vid frågan varför ler Evie Murray och svarar:

-Det är inte hållbart om det inte samtidigt är roligt!

 

Nästa vecka: Tellus Think Tank träffar ett svenskt företag, med starka kopplingar till en nordamerikansk indianstam,  som har den blygsamma målsättningen att vilja livnära stadsbor runt om jorden med lokalt odlad mat!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du meddelande när artikeln är tillgänglig!

LÄS OM TELLUS THINK TANK…

Tellus Think Tank
Tellus Think Tank

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.